Trosfrihet
" Jeg kommer fra et miljø som har store forventninger til meg, noe som preger meg veldig. Blant annet er det forventet at jeg skal bli et aktivt medlem av det religiøse miljøet. Selv om jeg egentlig har trosfrihet, så er dette vanskelig i praksis."
Det var svært viktig for våre foreldre at vi ble medlem eller aktive i deres trossamfunn. Noen av oss gjorde det som ble forventet av oss for å ikke skuffe våre foreldre. Andre opplevde dessverre at det ble brukt trusler og kontroll for å få oss på “rett” vei. For enkelte av oss ville foreldrene bli straffet av menigheten hvis vi ikke ble medlemmer.
Mange av oss kjente ikke til at vi egentlig hadde tros- frihet, og lærte ikke om dette før vi ble voksne. Vi skulle ønske at noen hadde lært oss dette allerede på skolen. Det er ofte vanskelig å hevde denne rettigheten på grunn av hensynet til familien og redselen for å miste forholdet til våre nærmeste.
Vi ønsker at foreldre, skole og samfunn ikke tar det for gitt at vi deler våre foreldres tro når det tas avgjørelser knyttet til religion, tro eller livssyn. Barnekonvensjonen gir barn egne menneskerettigheter og gir oss rett til tros- og religionsfrihet. Selv om foreldre har rett og plikt til å veilede barn når det gjelder tro, så trenger våre foreldre å kjenne til at barn ikke er en forlengelse av foreldrenes rettigheter. Samfunnet trenger å spørre oss om vi er enige om beslutninger som tas knyttet til tro, som f.eks fritak
fra enkelte aktiviteter på skolen eller det å begynne på en religiøs skole.