Skepsis til omverdenen
" Jeg lærer at du og andre som ikke er medlem i menigheten, kan være farlige for oss, og jeg kan derfor være skeptisk til deg. "
Vi kommer fra religiøse miljøer som har fortalt oss at det bare er i menigheten at vi kan oppleve sann lykke og trygghet. Samtidig har vi lært at det finnes onde krefter utenfor menigheten, og at vi må være forsiktige når vi velger venner.
Å delta i samfunnet blir derfor vanskelig. Noen deltar bare i aktiviteter som er i menighetens regi. Enkelte deltar sjelden eller aldri på skolefester, klasseturer, bursdagsfeiringer og fritidsaktiviteter. En del har også forbud mot feiring av jul, påske og 17. mai.
Dette har ført til at mange av oss har vært fremmedgjort fra samfunnet utenfor det religiøse miljøet. Det å føle seg utenfor og annerledes har vært en sår del av vår oppvekst.
Selv om mange ønsker å beskytte og hjelpe, for eksempel politi, helsesøstre og lærere, så kan personer med vår bakgrunn være skeptiske til disse personene. Det kan derfor være vanskelig for dem å nå inn til oss. Derfor er det er så viktig å ikke gi opp, selv om du føler deg avvist.

“Fikk beskjed hjemme om å ikke prate med helsesøster, da hun ikke kom til å forstå noe av vårt liv som kristne, da hun var en ikke-troende, og de som ikke tror, arbeider for djevelen med å prøve å avkristne oss som er troende. Så jeg tenkte jo at de sier de vil hjelpe, men er egentlig ute etter å avkristne meg.
“Selv om jeg gikk ut i veldig tidlig alder, så har det tidlige utenforskapet fulgt meg resten av livet. Jeg har måttet slite meg fullstendig ut for å kunne overbevise samfunnet om at jeg skal klare å ta det igjen og komme meg på samme bølge som alle andre. Jeg føler meg løpt ifra i et løp jeg ikke er med i en gang.