Mangel på kunnskap om rettigheter
" I mitt miljø er rettigheter en utfordring. Jeg kjenner kanskje ikke til de grunnleggende rettighetene jeg har, og som andre tar for gitt. Jeg kan trenge undervisning og informasjon om mine rettigheter og hjelp til å få disse oppfylt. "
Mange av oss har opplevd at våre rettigheter har blitt brutt uten at vi var klar over det selv. Siden vi ikke kjente til rettighetene våre, opplevde vi oppveksten som helt normal.
Noen opplevde å bli isolert fra storsamfunnet og kjenner i dag på følelsen av å ikke være integrert. Andre har opplevd at kontrollen har gått ut over retten til et privatliv. De som har brutt reglene, kan ha opplevd å bli utestengt fra fellesskapet eller å bli offentlig ydmyket, noe som har ført til at mange har det vanskelig også i dag. Mange av oss har opplevd at det var liten mulighet for å slappe av og bare være barn, for vi skulle alltid være aktive i menighetens tjeneste. På den måten ble vår rett til hvile, lek og fritid brutt.
Vi mener at det å få informasjon om egne rettigheter kan være spesielt viktig for en ungdom som allerede er i en mental bruddprosess med sitt miljø. Det kan bidra til at han eller hun står sterkere i sitt valg.
For noen av oss kan også denne informasjonen utløse sterke følelser. Å få vite om rettigheter kan nemlig være forvirrende, særlig hvis det er i strid med hva våre foreldre og menigheten forteller oss. Å bevare forholdet til våre nærmeste er viktigst for oss og kan gjøre det nesten umulig for oss å hevde våre rettigheter. Barn og ungdom med vår bakgrunn kan dermed velge å holde avstand fra den som ønsker å hjelpe. Vi tror også at noen vil føle sterkere på følelsen av å være annerledes, å være hjelpeløs og å feile i nok et krav fra samfunnet.
Vi mener derfor at informasjon ikke er nok, men at den må bli fulgt opp i etterkant. Vi trenger å vite at vi ikke vil miste våre nærmeste, og vi trenger å vite hvem vi kan snakke med når det er aktuelt. Ofte kan man trenge å la tanken om egne rettigheter modnes over tid.
